Minn Kota uputstva

Upute za odabir Minn Kota pramčanog motora


Da u startu riješimo prve nepoznanice:

Postoje 2 modela Minn Kota pramčanih motora i kod njih je jedina razlika naćin spuštanja motora u radni položaj.

Minn Kota TERROVA - ima manualni "deploy", odnosno ručno spuštanje/dizanje Minn Kote u more za početak rada

Minn Kota ULTERRA - ima na sebi motor za automatski "deploy". Odnosno automatsko spuštanje/dizanje Minn Kote u more za početak rada putem priloženog daljinskog upravljača ili peko Humminbird sonara (kod LINK verzije)


Onda nepoznanica br 2 -
Postoje 2 verzije u kojima se Terrova i Ulterra mogu nabaviti:

i-Pilot (osnovni model)

-radi neovisno i njome se upravlja putem priloženog daljinskog upravljača ili putem mobitela preko bluetooth veze. (korisno u slučaju da se daljinski isprazni, padne u vodu i slično)

Na daljinski upravljač se može memorirati 16 ruta maksimalne duljine 2 milje, memorija za 16 GPS pozicija i pruža funkcije kao što su Spot Lock - (elektronsko sidro), iTrack - vožnja odabranom rutom u oba smjera (korisno kod panule), Advanced Autopilot - držanje postavljene linije kretanja, Cruise Control - podešavanje brzine kretanja u koracima po 0.1m/h

Više o i-Pilot modelu na ovom linku
https://www.minnkotamotors.com/learn/technology/trolling-motors/i-pilot


i-Pilot LINK (napredniji model)

- osim što se njome može raditi neovisno i upravljati putem naprednog daljinskog ili mobitela, LINK verzija donosi mogućnost za spajanje s isključivo Humminbird networking uređajima. Preko njih također možemo upravljati Minn Kotom i njenim LINK naprednim funkcijama.

Od naprednih funkcija i-Pilot LINK verzija donosi sljedeće:

memorija za 66 ruta i 2500 gps točaka, Spot Lock (elektronsko sidro), iTrack - vožnja odabranom rutom u oba smjera (korisno kod panule), Advanced Autopilot - držanje postavljene linije kretanja, Cruise Control - podešavanje brzine kretanja u koracima po 0.1m/h , Circle Mod - kružni mod kretanja (zanimljivo za ribolov liganja ) , Follow the contour - autopilot vožnja po zadanoj dubini slijedeći izobatu Humminbird AutoCharta, iTrack Ofset - dupliranje rute sa zadanim odmakom, Routes - kreiranje "custom" ruta spajanjem GPS točaka....

Više o i-Pilot LINK modelu na ovom linku:
https://www.minnkotamotors.com/learn/technology/trolling-motors/i-pilot-linkKAKO ODABARATI ADEKVATNI PRAMČANI MINN KOTA MOTOR ZA VAŠE PLOVILO?

Nakon što ste odlučili koji model Minn Kote i njenu verziju želite, trebate napraviti sljedeće

 1. Izmjeriti visinu od vašeg pramca do vodene linije.

  To je obavezan podatak jer je ta visina jako bitna kod odabira ispravne dužine Minn Kota osovine, a postoje 54''-137cm, 60'' -152cm, 72''-183cm i 87''-221cm.

  Bitno je računato da Minn Kota ima minimalno 40-45cm, a preporučljivo 50cm i više slobodne visine za nesmetani rad.
  Znači ako imate izmjerenu visinu do vodene linije 135 cm morate ići na opciju Minn Kote sa osovinom od 72'' -183cm


 2. Saznati koja je brutto masa vašeg plovila uključujući motor, sve tekućine i potencijalne putnike.

  Znači vaše plovilo s motorom ima 1.500kg + 100l goriva/vode + tri ribolovca cca 260kg = to je zapravo 1.860 kg i to je realna radna težina s kojom Minn Kota treba upravljati.

  Npr. u ovom slučaju se može koristiti i Minn Kota 55lb ukoliko se radi samo Spot Lock funkciji ili naprednijim funkcijama u normalnim vremenskim uvjetima. Međutim preporučljivo za iskorištavanje punog potencijala bi trebao biti model jačine 80lb /24V


Kada to sve utvrdimo onda idemo u konačan odabir koja nam snaga Minn Kote treba da bi optimalno radila na našem plovilu

Minn Kota snage 55lb – za plovila do 1.800 kg

Minn Kota snage 80lb - za plovila do 2.800 kg

Minn Kota snage 112lb – za plovila do 4.000 kg
 • Radni sati pod max opterećenjem - kada bi npr. u optimalnim uvjetima koristili Minn Kotu na full brzini za npr. panulu, autopilot i sl.
 • Radni sati prosječno - kada bi npr. Minn Kotu u optimalnim uvjetima koristili 80% za Spot Lock i kratke relacije (repozicioniranje, krače ture) i 20% panula
 • Autonomija jako zavisi o kapacitetu ugrađenih baterija - više je bolje :)MODELI KOJI SU DOSTUPNI NA NAŠEM TRŽIŠTU (EU certificirani modeli)PREPORUČENA DODATNA OPREMA:


MINN KOTA SMART PUNJAČ ZA AKUMULATORE

- dostupni modeli 2x5A, 2x 10A, 3x10A

 • Punjači Minn-Kota automatski prilagođavaju profil punjenja baterije kako bi ih ponovno napunili i održali u savršenim sigurnosnim uvjetima.
 • Oni mogu trajno ostati spojeni na mrežni kabel, a automatski način rada osigurava kontrolu napunjenosti u skladu s razinom napunjenosti baterije.

QUICK RELEAESE PLOČA ZA MONTAŽU PRAMČANE MINN KOTE

-RTA-17 za motore od 55lb

-RTA-54 za motore 80lb & 112lb


MKR – konektori struje

-brzi muško-ženski konektor struje/utičnica.

MINN KOTA MKR-26, 12-48V DC, 60A vododotporan (za modele 55lb/80lb/112lb)

MINN KOTA MKR-12, brzo spojni konektor za trolling motore 12V DC (za model 55lb)


ODABIR BATERIJA:


Primjer iskoristivosti baterije:

Ako uzmete da je max potrošnja npr. pramčane Minn Kote Terrova 55 12 V DC = 50 A/h to znači da ona u maksimalnoj snazi korištenja troši 50A struje napona 12V. Proizvođač za nju preporuča bateriju od 120Ah.
Koja bi trebala biti "servisna" AGM ili GEL varijanta s kojom možete računati na 80% iskoristivog kapaciteta.

Standardni startni akumulator ima iskoristivost od svega 30% i nije ga preporučljivo koristiti za uporabu sa Minn Kotom.

Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da će navedeni kapacitet baterije koji nam je dobavljiv oko 80% nazivnog kapaciteta od 120 Ah biti dostupno 100Ah što je i dovoljno struje za 100:50=2 h rada pod max. opterećenjem i max. brzinom. Ako je koristite motor u Spot lock modu – držanje plovila u određenoj točki ovisno o kurentu, vjetru i valovima ona neće cijelo vrijeme trošiti maksimalnih 50A nego će se potrošnja rasporediti pa će i prosječna potrošnja biti daleko manja (realno za navedenu Minn Kotu 55 sa baterijom od 120 Ah i dobavljivih 100Ah imat ćete 7-8 sati rada). Potrošnju baterije možete cijelo vrijeme pratiti na svom daljinskom upravljaču.

Naravno, što vam je veći kapacitet baterije to bolje, tada imate veću autonomiju kod korištenja Minn Kote ali morate gledati i na njihovu cijenu te težinu u brodu (svaka dodatna težina dodaje i na potrošnji goriva ). Naime A baterija od 120Ah teži cca 28 kg, 160 Ah teži 34 kg...

Isto tako treba paziti na njeno pozicioniranje kako bi težina u plovilu bila optimalno raspoređena.


Koje baterije/akumulatori su preporučljive za uporabu s Minn Kota motorima:

Preporučene su "marin grade", "deep cycle" baterije koje podnose duboka pražnjenja i naponsku stabilnost poput AGM baterija.

Mogu se koristiti i LiFePo4 (Lithium iron phosphate ) baterije koje jesu vrlo skupe ali isto stabilne i volumenski manje težinom i dimenzijama u odnosu na standardne AGM modele. Kod njih treba paziti na njihovo pregrijavanje u skučenim prostorima te ih po mogućnosti trebali držati u "vatro otpornim" navlakama.

Uporaba Lithium Ionskih Li-Ion baterija nije preporučena zbog njihove naponske nestabilnosti. I duža vožnje pod opterećenjem velike voltaže može jako oštetiti motor.
Ukoliko je montaža napravljena sa takvim tipom baterija, garancija na proizvod nije važeća!!!!


GARANCIJA NA MINN KOTA PRAMČANE MOTORE

Garancija na Minn Kota pramčane motore vrijedi 2 godine od datuma kupnje, ISKLJUČIVO ako je ona montirana od strane naših ovlaštenih servisno prodajnih partnera!

Ponudu za ugradnju možete dobiti od našeg ovlaštenog servisera:

M-TECH - vl. Mario Blatančić
Udovičića Benjamina 2, HR-22211 Vodice
E-MAIL: info@mtech.hr
SERVIS: +385 98 903 5038

KEKS Pay